سرکه انگور – خواص و فواید آن

انگور میوه ای محبوب، پر خاصیت و در تمام دنیا شناخته شده است. میوه ای که در اواخر بهار غوره آن نمایان شده و از روزهای ابتدایی تابستان روی برگ های پهن خود نمایان می شود. انگور میوه ای است که انواع فرآورده ها در طعم ها، رنگ و خواص مختلف از آن بدست می آید. انواع کشمش ها، مویز، شیره انگور، آب انگور طبیعی، غوره و آبغوره و البته سرکه انگور. سرکه انگور نیز یکی از پرطرفدارترین و پرخاصیت ترین فراورده‌های این میوه است که که به روش خانگی و صنعتی تهیه میشود.

سرکه انگور طبیعی بر اثر تخمیر الکل انگور به وسیله یک نوع قارچ به نام میکودرمااستى به وجود مى ‏آید و ترکیب شده است از اسید استیک و نیز داراى مقدارى اسید مالیک، اسید ستیریک، اسید سوکسینیک و اسید تارتریک که مجموعا در حدود ۲ تا ۳ گرم در لیتر است، هم‏چنین بى‏ تارترات دوپتاس و مقدارى مواد رنگى است.

اهمیت سرکه انگور در نگاه ائمه معصومین(ع)

اما برای ما ایرانیان جست و جو و استخراج خواص، فواید و نکات دستوری موادغذایی در کلام پیامبراکرم(ص)، امامان معصوم(ع) و بزرگان دین اهمیت ویژه ای دارد. جالب است بدانید استفاده از سركه از سوی ائمه اطهار(ع) در چهارده قرن پیش مورد تاکید قرار گرفته است، چنانکه در این باره از علی بن ابراهیم از پدرش از ابن ابی عمیر از عبده الوسطی از عجلان نقل شده است: به همراه ابی عبدالله (ع) بعد از گذشت مقداری از شب شام خوردم، پس سرکه و روغن زیتون و گوشت سرد آوردم پس تکه گوشتی برای ما می گذاشت که بخوریم و خودش سرکه و روغن زیتون می خورد و گوشت را نمی خورد و می فرمود: این غذای ما و غذای پیامبران است؛ و نیز روایت شده است که: نزد رسول خدا (ص) دوست داشتنی ترین غذا نان به همراه سرکه و روغن زیتون بود و ایشان می فرمودند: این غذای پیامبران است؛ وهمچنین امیرالمؤمنین علی (ع) فرموده اند: اهل خانه ای فقیر نمی شود تا زمانی که سرکه و روغن زیتون را خورشت و غذای خود قرار دهند و این غذای پیامبران است.

همچنین از امیرالمومنین علی (ع) نقل شده است که ایشان بیان داشته اند: همانا، سرکه غذای خوبی است که قلب را زنده می کند نخوت را از بین می برد؛ و نیز امام حسین (ع) می فرمایند: مداومت به سرکه خوردن، قطع می کند شهوت زنا را؛ و در جایی دیگر حضرت علی (ع) اشاره می دارند که: بهترین غذاها سرکه است که صفرا را می شکند و قلب را زنده می کند.

خواص کمتر شناخته شده سرکه انگور:

  • فوايد سركه براي دستگاه گوارش:

مصرف سركه در انواع ترشی ‌ها، شورها و سالادهای فصل باعث خوشمزگی، طعم‌دهندگی، تحریكاشتها و ترشح بیشتر شیره گوارشی شده و هضم غذا را بهتر می ‌كند.

  • فوايد سركه در سلامت دهان و دندان:

سرکه طبیعی ناظم متابولیسم بدن می باشد، چون ترشح بزاق را زیاد می کند، ترشح بزاق از نظر علم بیوشیمی، دارای مقدار زیادی مواد پروتئینی (آلبومین) است که غذا را بهتر حل و هضم می کند. همچنین اختلاط سرکه با بزاق دهان، از دندانها در برابر فساد دفاع می کند.

  • فوايد سركه در درمان گلودرد و رفع احتقان بينی:

بُخور سركه ی رقیق شده در رفع گرفتگی بینی ناشی از سرماخوردگی موثر است و سردردی را كه در اثر بدی هوای محیط، بخار حمام و زیادی صفرا باشد، معالجه می‌كند.

  • فوايد سركه براي پوست:

سرکه و استفاده از آن در مواد آرایشی و نگهداری پوست قرنها است که استفاده می شود. سرکه مصارف زیادی دارد. از جمله کنترل جوش های سر سیاه، برطرف کننده پوست های پوسته پوسته شده کنترل کننده خشکی مفرط زمستانی و برطرف کننده فرسودگی و خستگی بدن و همچنین کمک موثری به عنوان شوینده مو و برای زدودن شوره سر می باشد.

  • رفع بوي عرق با سركه:

سركه در درمان بوی عرق بدن، قارچ پا و ورم پا موثر است و می‌تواند در رفع احساس گرگرفتگی پاها تاثیر قابل توجهی داشته باشد.

  • سم زدايي بدن با سركه:

سركه ضدعفونی‌كننده قوی است و می‌تواند به عملكرد سم‌زدایی كبد كمك كرده و صفرا را از بین ببرد.

  • فوايد سركه در ديابت:

در تحقیقات نشان داده شده است که مصرف روزانه ۲۰ میلی لیتر سرکه (معادل ۲ قاشق غذاخوری) هم به تنهایی و هم به صورت مخلوط با غذاها موجب کاهش اندیس گلیسمی مواد غذایی کربوهیدرات دار می شود. این اثر هم در افراد دیابتی و هم افراد غیر دیابتی دیده می شود. کاهش اندیس گلیسمی موجب می شود تا افزایش قند در بدن به آهستگی انجام شود.

  • فوايد سركه در سلامت قلب و عروق:

سرکه و حتی آب‌لیمو به دلیل ترشی مزه و ویتامین C موجود در آن حاوی اسید اسید اسکوربیک است که افراد که چربی دارند توصیه می‌شود از سرکه سفید برای کاهش کلسترول خون و چربی استفاده کنند چرا که سرکه خون رقیق کرده و تجزیه‌کننده‌ی چربی و عامل دفع سموم بدن است

  • درمان سردرد با سركه:

اگر سرکه و گلاب را به مقدار مساوی مخلوط نموده و بجوشانند و سپس یک قطعه پارچه را با این محلول خیس نموده بر روی سر بیمار قرار دهند، سردردهای ناشی از کبد و صفرا را معالجه می‌کند.

  • سركه؛ پيشگيري كننده سرطان:

سرکه محرک بدن است و برای پاره ای از داروها، مانند آتروپینف ضدتریاک محسوب می شود. مدتها پیش سرکه را عامل سرطان زا می دانستند، ولی هم اکنون تا اندازه ای آنرا عامل مبارزه با مواد تولید کننده سرطان (کانسروژن) به حساب می آورند.

  • تاثير سركه در كاهش وزن:

بسیاری از درمانگران طب سنتی چین بر این باورند كه مصرف سركه سیب می‌تواند تاثیر چشمگیری در كاهش وزن داشته باشد. این درمانگران نوشیدن مخلوطی از یك لیوان آب و ۲ قاشق غذاخوری سركه سیب را یكی از بهترین شیوه‌ها برای افزایش سوخت‌وساز كالری‌ها می‌دانند. از طرفی این درمانگران به افراد دچار اضافه وزن توصیه می‌كنند كه به جای مصرف سس هنگام خوردن سالاد، از سركه انگور یا سركه‌سیب استفاده كنند.

سالم و سلامت باشید

 

 

 

 

 

برچسبها: ، ، ، ، ، ، ، ، ، ، ، ،

مطالب مرتبط: